Вітаміни та мікроелементи при спондильозі

При захворюваннях хребта та суглобів, у тому числі і спондильозі, велика увага приділяється правильному раціону. Необхідно дотримуватися режиму харчування, збагатити раціон продуктами, що містять вітаміни та мінеральні солі.

Слід дотримуватися помірності в харчуванні, вживати велику кількість рідини (не менше 1,5-2 л), надаючи перевагу лужній мінеральній воді, зеленому чаю, сокам, настою шипшини.

У раціон слід включити якомога більше овочів, фруктів і ягід, багатих на вітаміни, амінокислоти та інші корисні речовини, які активно беруть участь в обмінних процесах.

У раціоні хворого повинні бути присутніми пшеничний і житній хліб, вершкове масло, сир, сметана, кисляк, сир, молоко, курячі яйця, картопля, морква, огірки, зелений салат, гречана, перлова і пшоняна каші, рис, геркулес, яблука, груші.

Також рекомендується уникати продуктів, що містять багато пуринових речовин, - це мізки, печінка, нирки, міцні м'ясні бульйони. Ці продукти можна замінити молочно-рослинними (з обмеженням бобових, щавлю і редиски). Корисно вживати багато лужної рідини, препарати з урінозурічною дією (посиленим виділенням сечової кислоти), протизапальні засоби і т.п. Виключаються алкогольні напої, особливо пиво, кріплені вина і коньяк.

При лікуванні різних захворювань суглобів важливим вважається використання вітамінно-мінерального комплексу. Даний комплекс буде ефективно постачати організм мікронутрієнтами, необхідними для нормального обміну речовин. Фосфоліпіди, лецитин, лізолецитин і холін, які входять до його складу, дуже важливі для клітинного обміну.

Лецитин є важливою складовою м'язових і нервових волокон, так як сприяє підтримці в крові постійного рівня карнітину, який підтримує вироблення енергії для м'язової тканини. Він являє собою основну складову мембран клітин і субклітинних органел, бере участь у регулюванні внутрішньоклітинних обмінних процесів, в тому числі в сухожиллях, зв'язках, м'язах і хрящах. Саме ці органи забезпечують узгоджену роботу суглобів.

Останній прийом їжі має бути за 2-2,5 години до сну. Це необхідно для повноцінного перетравлення і засвоєння їжі. В іншому випадку в тканинах організму будуть накопичуватися шкідливі речовини, що викликають багато порушень і захворювання.

Хоча лецитин і відноситься до жирів, але частково розчиняється у воді і тому надає емульгуючу дію. За рахунок лецитину холестерин, тригліцериди і деякі інші жири частково диспергують у воді і виводяться з організму.

Регулярне вживання в їжу пророщених злаків, а також прийом лікарських препаратів, виготовлених з них, відновлює обмінні процеси в організмі, покращує енергетику клітин, підвищує імунітет і допомагає при лікуванні захворювань хребта і суглобів.

Комплекс амінокислот показаний особливо в відновлювальний період. Застосування його необхідно для забезпечення синтезу білків. Це, в свою чергу, важливо для репаративних процесів в тканинах.

У давнину лікарі для проведення точкового масажу в лікувальних цілях застосовували золоті, срібні та мідні голки.

Мідь важлива для синтезу колагену - білка, який утворює сполучні структури, в тому числі зв'язки таі сухожилля.

Кальцій є важливим фактором скорочувальної здатності м'язової тканини. Основна частина цієї речовини в людському організмі міститься в міжклітинній речовині кісток. Крім цього, кальцій захищає кістки і особливо зуби від інтоксикації свинцем.

Магній накопичується в основному в кістках. В організмі дорослої людини в нормі міститься приблизно 25 мг. Він необхідний для повноцінної життєдіяльності організму і також допомагає протистояти впливу отруйних речовин.

Марганець є невід'ємною частиною глюкозаміну, нестача якого веде до виникнення різних форм артриту, що руйнує суглоби. Він потрібен також для самовідновлення кісткових хрящів. Марганець має антиоксидантну дію, оскільки бере участь у виробленні пероксідісмутази, одного з ферментів, що захищають організм від вільних радикалів.

Хром сприяє формуванню м'язової тканини. Він також знижує ризик розвитку остеопорозу.

Цинк підтримує окислювальні процеси і тканинне дихання, покращує функції імунної системи, сприяє виведенню з організму токсичних металів. Це хороший кофактор антиоксидантного ферменту супероксідісмутази.

Цинк сприяє підвищенню імунітету, допомагає боротися з вірусними інфекціями, а також запобігає розвитку остеопорозу. Він важливий для підтримки нормальної концентрації вітаміну Е в крові, оскільки збільшує його абсорбцію.

Кремній необхідний для формування кісток, оскільки впливає на ряд речовин, що беруть участь у виробленні колагену, еластину, глюкозаміногликанів, що сприяють здоровому розвитку кісток. Він уповільнює процеси старіння в тканинах, сприяє запобіганню остеохондрозу та артрозу, підвищує імунітет, перешкоджає проникненню в організм збудників різних захворювань.

Имя *:
Email *:
Код *: